Sant Fèlix 9 septiembre

L´HOME DEL TEMPS

Enguany es volia celebrar els 230 anys de l´arribada a La Pobla de Farnals de les reliquies de Sant Fèlix amb una gran processó. La veu popular diu que traure les reliquies de Sant Fèlix comporta pluja assegurada. No és possible aventurar la relació entre processons i oratge però com a totes les llegendes, sempre hi ha una base històrica.

La  més recent la tenim a la celebració del segón centenari del sant al nostre poble que es va celebrar al 1989. Jo tenia 10 anys i recorde com el veïnat va engalanar els carrers i es va fer un concurs. En alguns carrers encara es poden vore uns cartells en taulell de la celebració. Aquell any va ploure molt, de forma que la pintura dels carrers es va esborrar parcialment. Els carrers que havien ficat altres adornaments com fanalets o cossiols amb plantes es varen fer malbé però el dia de la processó el temps va donar treva.

Més enrere en el temps, consultant les memòries de Vicent Galmés, primer rector de la parroquia del poble, trobem que en 1904 no es celebrava cap centenari i es va fer una processó amb motiu d´una missió pastoral. Aquell any va ploure de valent.

Entre 1904 i 1989 no sabem si es varen tornar a traure les reliquies. En ocasions anteriors res ens fa pensar que ploguera perquè al 1889 es celebraren els cent primer anys d´història sense cap problema.

Per tant, siguent que entre 1904 i 1989 poques persones vives podrien donar testimoni de la virtut meteorològica del sant, seria digne investigar si entre mig les reliquies del sant pogueren passejar pels nostres carrers. Deu ser que sí per a donar crèdit a la llegenda.

Les reliquies de Sant Fèlix varen arribar al poble en 1789 gràcies a les gestions realitzades pel frare caputxí Vicent Ferrer que era natural de La Pobla de Farnals. En aquells temps el l´esglèsia era més menuda que la de huí. Vist que no era qüestió de tindre un temple tan menut per a tan important reliquia, tot el poble va col·laborar en fer una capella que cuasi és tan gran com la propia esglèsia: es tracta de la capella de la comunió o de Sant Fèlix que dona eixa forma tan curiosa a la parròquia. L´obra va costar 1.431 lliures o lo que seríen uns 32,38 euros d´aquell temps (sí que costaven barates les coses al segle XVIII!). 

Les restes del sant vingueren de Roma sense que es puga assegurar que els ossos eren de Fèlix o d´algú que se li semblara: estes coses són matèria de fe. Però el que importa és que vingueren a La Pobla de Farnals amb molta festa i boato. No obstant, les reliquies no estigueren molt tranquiles tot el temps. Durant la Guerra del Francés, al 1811 les tropes napoleòniques saquejaren l´esglèsia i desparramaren les despulles del sant. Durant la Guerra Civil es llançaren els ossos a una foguera i bé pel motiu que siga es varen recuperar i ordenar de la forma en que es poden vore huí en dia. Seria impressionant haver vist les reliquies en el seu estat original que eren les d´un esquelet complet! De totes formes al llarg dels anys es varen extreure fragments per a ús particular. Un dels fragments està a la parròquia de Massamagrell i altre, el que tenia en propietat Vicent Galmés, es pot contemplar al pit de l´imatge que tots coneguem quant es fa la processó de tots els anys. 

Potser com la reliquia de la imatge és menuda no te tanta capacitat de convocatòria de DANA o “medicanes”, com diu la premsa de huí. Siga com siga, forma part de la llegenda i la història del nostre poble. En definitiva, la història d´un poble menut que vullgué tindre alguna cosa de la que sentir-se orgullós i fer comunitat al seu voltant. Felicitats a tots els Fèlix i a totes les entitats locals que han fet presència a la celebració del patró local en un dia tan destemplat com el de huí. 

De tot s´aprén.

Enric

Scroll al inicio